Zajímavost: Louny a jejich pět úzkých uliček
Klášterní ulička v Lounech. Foto Libor Želinský
Zajímavosti

Louny - Uzoučká ulička v Kadani měří na jednom místě na šířku pouhých 66 centimetrů a podle agentury Dobrý den je to nejužší pojmenovaná ulice v naší zemi. Jmenuje se Katova ulička a pro návštěvníky města je vyhledávanou turistickou atrakcí.

Nedaleké město Louny přitom v tomto ohledu nezůstává o moc pozadu; úzkých starodávných uliček se zajímavými parametry má mnohem víc, jen se o nich méně ví. Nabídnout ve svém historickém jádru jich může hned pět. Jsou to úzké uličky mezi domy, kam se nevejde žádné auto, pohybovat se tam dá jenom pěšky. S přimhouřením oka možná ještě na kole.

Krátká a úzká Klášterní ulice vede podél boční strany ZŠ J. A. Komenského a spojuje Hilbertovu a Pražskou ulici. I když je tato ulička velmi krátká, jeden z domů, jehož vchod do ní ústí, je památkově chráněn: je to bývalá záložna. Jen o trochu delší, ale zároveň zase ještě užší, je Židovská ulice, která leží jen malý kousíček od Klášterní. Spojuje pěší zónu Pražská s Českou ulicí. Nejvíce frekventovaná z těsných uliček je zřejmě Korunní ulice, neboť vychází rovnou z hlavního náměstí a směřuje stejně jako zmiňovaná Židovská do České ulice.

Nejdelší, a možná i nejzajímavější z krátkých úzkých lounských uliček, je místo s názvem Ve Fortně. Leží totiž ve svahu a návštěvníkům nabízí průchod z historického jádra města i s početnými schody směrem dolů k řece Ohři a do odpočinkové zóny s parkem a dalšími místy k oddechu. Odkud pramení její název? Slovo fortna se dříve používalo jako jedno ze synonym a možných označení pro městskou bránu či branku menších rozměrů.

V centru Loun je ještě jedna úzká ulička, vedoucí od muzea do horní části náměstí směrem kolem zadního traktu kostela svatého Mikuláše. Ta se však otevírá jen při mimořádných příležitostech, například při Noci kostelů, a jinak po většinu roku bývá pro veřejnost uzavřena.

Populární Katova ulička je jen jedna, lounských uliček je pět. Až tedy vyrazíte na výlet nebo jen tak na procházku, prohlédněte si všechny. Všude se dá najít něco zajímavého. Přejeme hezké zážitky.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru