OBRAZEM: Krušné hory zažily o víkendu mezinárodní závody do vrchu
Krušnohorský pohár. Foto: Olga Markuzziová
Zajímavosti

Petlery, Měděnec - Další, v letošním roce v pořadí již třetí závod do vrchu podniku Krušnohorský pohár, tentokrát s přídomkem Erzgebirgspokal, se jel na trati Petlery – Měděnec. Kdo přijel, nelitoval, báječná atmosféra, rozmanitá trať o délce 3,4 kilometru, pěkná přehlídka závodních vozů, i účast zahraničních jezdců jistě potěšila nejen závodníky, ale i diváky.

Od pátečního večera se začali sjíždět závodníci do depa, které bylo mezi Petlery a Měděncem. Od sobotního rána začali „servismani“ připravovat vozy pro závodníky, probíhala kontrola pneumatik, motorového prostoru a zkouška samotného vozu. Při těchto ranních zkouškách mohli diváci nakouknout do vozidel, zároveň si prohlédnout i zázemí závodníků.

Závodilo 58 jezdců

Celkem se sobotního závodu zúčastnilo 58 jezdců. Závod odstartoval po deváté hodině ranní a bylo se na co dívat. Různé kubatury vozů, od nejslabších po nejsilnější, to samé se dá říct i o závodnících.

Krušnohorský pohár jezdí i nezletilý pilot, teprve osmiletý Jan Bursa ml., za tým Elektrobursa s Mazdou 323 a skončil v Junior Cupu na krásném druhém místě jako první nejmladší účastník. Lepší čas měl se Škodou Rapid 136 sedmnáctiletý Daniel Cenefels, z týmu Chodovar.

Osmiletý Jan Bursa dojel jako druhý

„Dneska se mi jelo dobře, trať je dobrá a auto mi dobře reagovalo,“ sdělil Honzík Bursa. K motosportu ho přivedl jeho otec a děda, oba také závodí a děda s ním jezdí v autě, aby ho jistil. Musel na sobotním závodu děda při řízení zasahovat? „Ano jednou převzal řízení, v depu, když jsem špatně parkoval,“ prozradil Honza. A co má na motosportu nejraději? Řazení, jak uvedl a proto má taky závody do vrchu rád, i když už se svezl i na rovině závodní tratě Autodromu Sosnová. A čím jednou bude? „Stavbyvedoucí a budu i závodit,“ ukončil Jan Bursa ml. A jeho maminka nám prozradila, že se už o závodění hlásí i mladší bráška. Zda bude závodit i on a zda bude také tak šikovný jako je bratr, to se ještě uvidí.

Na trati bylo možné sledovat i několik žen, nejšikovnější z nich byla Klára Bochníčková, která v závodu o Dámský pohár stála na stupních nejvyšších, na druhém místě skončila Kristýna Hynková a třetí byla Barbora Stropková.

Na trati byl k vidění i Mini Marcos, jediný svého druhu v ČR

Závodníky přišlo podpořit mnoho diváků, i z dalekého okolí i Slovenska nebo Německa. Do této soutěže jsou i zapojeni závodníci z Německa, kterých v soutěži stále přibývá. A diváci rozhodně měli na co koukat. Zmínit můžeme malého krasavce s motorem 1300 m3, „narozeného“ v roce 1971 v Itálii, se kterým jezdí pilot Jiří Plevka, přezdívaný Cpt. Jack Beerrow, stáj Chodovar. V České republice se jedná o jediné závodní auto tohoto typu. V loňském roce vjelo do svodidel a vypadalo to, že to je jeho konec. Díky šikovným rukám jezdce ze stejné stáje Jiřího Bažaty ale v novém vyvedení opět zářilo na závodní trati. Více napíšeme v samostatném článku.

Zajištěno bylo občerstvení pro všechny přítomné a děti zabavila soutěž, ve které odpovídaly na různé otázky. Za správnou odpověď byly odměněny sladkostí. Slovem závodní den provázel moderátor Jiří Fiala.

Další závod Krušnohorského poháru je naplánován na 10. června na trati Bílina – Kaňkov, pojede se o pohár starosty města, pokud ovšem kalendář nenaruší silničáři, kteří ještě stále opravují vozovku u Bíliny.

Výsledky ze sobotních závodů najdete zde.

Krušnohorský pohár je pořádán pod záštitou Evropské unie - Evropského fondu pro regionální rozvoj, Euroregionu Krušnohoří, programu SN-CZ.

Fotogalerie

Autoři: Lukáš Ondroušek, Olga Markuzziová

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru