VÍTE ŽE... Místo průmyslových hal bylo vojenské letiště, které pomohlo ke vzniku Státu Izrael. Připomene to památník
Místo, kde by mohl stát v budoucnu památník událostem. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Žatec - Průmyslová zóna Triangle u Žatce vznikla na místě dřívějšího vojenského letiště. To sehrálo významnou úlohu při vzniku Státu Izrael před polovinou minulého století. Méně známé dějiny má na tomto místě připomenout památník, jehož podoba vzejde z výtvarné soutěže, kterou připravil Ústecký kraj pro žáky středních škol.

"Soutěž je zacílena pro všechny studenty středních škol Ústeckého kraje. Mladá generace by si měla historii připomínat. A oni by měli být ti, kteří by dali základ, myšlenku, jak by měl památník vypadat. Ústecký kraj to potom nechá rozpracovat profesionálními projektanty nebo architekty do konečné podoby," říká radní Ústeckého kraje Radim Laibl.

Co konkrétně má památník připomínat? Velkou pomoc Československa při vzniku Státu Izrael. Tomu jsme dodali nejenom zbraně – Československo se stalo také hlavním výcvikovým střediskem izraelských pilotů, leteckých specialistů, tankistů a výsadkářů!

"Od roku 1947 do roku 1949 Československo bylo jediným státem na světě, který se vzepřel celosvětovému embargu na dodávku zbraní do vznikajícího Izraele. Veškerý kontingent, jak materiálový, tak lidský, byl realizován odsud, z letiště, dnes bývalého letiště Žatec do státu Izrael. V tom já bych viděl spojitost a pupeční šňůru mezi vznikem státu Izrael a jeho zachováním a tímto bývalým letištěm," uvádí na místě budoucího památníku v klidové zóně Václav Vašek, někdejší velitel 11. stíhacího leteckého pluku v Žatci.

Kromě pěchotních zbraní a střeliva obdržel Izrael 24 letadel Avia S-199 a 61 Spitfirů. Tato část historie není příliš známá. I díky soutěži mají mladí příležitost se s ní seznámit.

Soutěž o návrh památníku bude probíhat v letošním roce od září do 31. října. Podrobnosti k soutěži jsou zde.

https://www.youtube.com/watch?v=hTDkJy1zp-Q

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru