PRŮZKUM: České ženy jsou rády matkami a k mateřství mají pozitivní vztah
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR – Jsou české ženy rády matkami? To je otázka, kterou se v krátkém dotazníku zabývala obecně prospěšná společnost WOMEN FOR WOMEN (W4W). Dotazník byl distribuován mezi téměř 1 000 žen, které v posledních pěti letech přišly do kontaktu s W4W.

Z výsledku dotazníku vyplývá, že většina českých žen si své mateřství užívá, a to i bez ohledu na to, že se někdy potýká s nedostatkem volného času nebo s dlouhodobě zvýšeným stresem, zejména po porodu.

„Na rozdíl od informací šířících se prostřednictvím různých zdrojů o tom, že se snižuje počet žen, které se necítí jako matky zcela spokojeně, naše šetření naopak potvrzuje, že ženám spokojenost mateřství přináší. Až na 98,8 % dotazovaných žen totiž v našem dotazníku uvedlo, že matkami rády jsou,“ komentuje Ivana Tykač, spoluzakladatelka a ředitelka W4W.

Dotazník W4W se zaměřil mj. i na to, jaké jsou výzvy mateřství. Nejvíce respondentek se shodlo, že mateřství ženám ubírá osobní volný čas, je finančně náročné a je spojené se zvýšenou mírou stresu. Řada matek však zmínila i výzvy v oblasti udržení kvality sociálního života anebo kariérního postupu. „Být zaměstnanou matkou v kontextu dnešních společenských očekávání představuje maximální zátěž. Často se tak může stát, že matky nejsou se svým životem spokojené. Důvodem může být i to, že se nedostatečně opírají o své partnery. Zapojit muže do výchovy přitom pomáhá jak dětem, tak i samotným matkám,“ říká Ivana Tykač.

Jednou z jedenácti otázek dotazníku bylo i to, jaký vliv má mateřství na zdraví a pohodu respondentek. Na ní odpovědělo pozitivně více než 60 % oslovených žen, které navíc dodaly, že mateřství jim dává smysl života. W4W proto celkově hodnotí výsledky posledního dotazníkového šetření více než pozitivně.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru