ČR - Již 20 tisícům řidičských průkazů vypršela platnost během ledna tohoto roku, protože si řidiči nepožádali včas o jejich výměnu. Tyto průkazy s platností na deset let byly vydány v roce 2007. Celkově zbývá během letoška vyměnit ještě přes 720 tisíc průkazů.

0602ridicak

Ilustrační foto: MD ČR / e-deniky.cz

Pokud vám řidičský průkaz propadl, můžete o výměnu bez problémů požádat i zpětně, výměna zůstává i v takovém případě bezplatná. Stačí přijít s platným průkazem totožnosti na příslušný úřad obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého bydliště řidiče) a donést jednu průkazovou fotografii a současný řidičák.

„V případě, řízení motorového vozidla s propadlým průkazem hrozí pokuta do 2 tisíc korun na místě, v případě správního řízení až 2 500 korun. Během února končí platnost dalším téměř 38 tisícům řidičských průkazů,“ říká Tomáš Neřold, tiskový mluvčí ministerstva dopravy.

Aktuálně zbývá vyměnit nejvíce průkazů v srpnu, říjnu a listopadu. Počet řidičáků k výměně za tyto tři měsíce tvoří více než třetinu všech řidičáků, kterým tento rok končí platnost.

O nový řidičský průkaz lze požádat již 3 měsíce před skončením platnosti a je zcela zdarma, lhůta pro vydání je 20 dnů. V případě expresního vydání do pěti dnů si řidiči připlatí 500 korun.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru