Rozhledna Stradonka. Foto: Jitka Pazderová
Výlety

Peruc - Rozhledna Stradonka stojí na pozůstatku valu Keltského hradiště nad obcí Stradonice mezi Libochovicemi a Perucí. S myšlenkou postavit na valech rozhlednu přišla Hana Dvořáková, což je jedna ze stradonických aktivistek z Klubu žen.

Rozhlednu navrhl architekt Karel Chlouba. Ten stavbu konzultoval s historikem Zdenkem Smržem, který tam před několika desítkami let prováděl výzkumy i vykopávky.

Trámová podoba rozhledny připomíná strážní věž keltského opevnění. Stradonka je vysoká pouze 6 metrů a patří tak k nejmenším rozhlednám v České republice.

Z rozhledny je krásný výhledy na údolí řeky Ohře, České středohoří, kde je vidět Milešovka,  Lovoš, hrad Hazmburk, Raná nebo třeba Oblík. Za pěkného počasí lze spatřit i Krušné hory.

Cesta k Stradonce trvá asi 15 minut po vyznačené trase. Parkovat lze u místní hospody.

U rozhledny stojí na povšimnutí i neobvyklé sluneční hodiny Stradonky. Místo času ukazují měsíce v roce. Jsou horizontálně položené, aby byla vidět rozhledna. Návštěvník si sám musí najít vhodné místo, aby se stal stínovým ukazatelem.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru