Silnice v ulici Volyňských Čechů se dokončí v srpnu, bude užší a bezpečnější
Ulice Volyňských Čechů. Foto zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - Do konce srpna bude zcela dokončená rekonstrukce ulice Volyňských Čechů včetně položení nového asfaltu a vodorovného dopravního značení. Zástupci firem to včera večer sdělili obyvatelům ulice na setkání, které pro veřejnost připravilo vedení města Žatce.

Setkání proběhlo poté, co si lidé z ulice stěžovali na nákladní dopravu, problémy s autobusovou zastávkou i protahující se stavební práce. „Oprava vodovodu a kanalizace je investicí Severočeské vodárenské společnosti (SVS), silnice je majetkem Ústeckého kraje. Ani nám jako městu ale není jedno, jaká je tam situace, proto jsme svolali toto jednání,“ vysvětlila starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Zástupce SVS na úvod setkání občanům vysvětlil, proč práce, které měly skončit už v prosinci, trvají ještě nyní. Důvodem je podle něj technický stav kanalizace, jenž neodpovídal projektu a některé skutečnosti dělníci zjistili až v samotných výkopech. „Současný termín dokončení, tedy 30. června, dodržíme,“ slíbil zástupce SVS. Přesto může dojít k tomu, že některé kanalizační přípojky se budou dodělávat ještě začátkem července.

Ihned po dokončení prací na vodovodu a kanalizaci začnou Silnice Group pokládat po etapách nový povrch vozovky v ulici Volyňských Čechů, což potrvá zhruba měsíc. „Jezdit se bude moci asi v první polovině srpna, definitivní dokončení včetně vodorovného dopravního značení má termín 30. srpna,“ uvedl zástupce společnosti Silnice Group.

Hovořilo se i o dalších problémech. Obyvatelům z ulice Volyňských Čechů vadí průjezd nákladních aut nad 3,5 tuny a autobusová zastávka, kvůli kterým psali petici a žádali odklonění nákladní dopravy a přesunutí zastávky. Silnice druhé třídy ve směru na Rakovník je ale majetkem kraje, navíc zákaz nákladních aut není možný z hlediska legislativy.

Právě kvůli nákladním autům, které způsobují otřesy a praskání domů, se ale provádí současné úpravy, kdy se budují parkovací pruhy a silnice se zužuje. „Je to právě z důvodu zklidnění dopravy. Silnice bude mít předepsané rozměry, ale bude i opticky zúžená, což by mělo řidiče nutit k pomalejší jízdě. Zároveň se zlepší výhledy v křižovatkách,“ vysvětlil úpravy, které jsou investicí města, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Jiří Dobruský.

Zcela odvést nákladní dopravu z ulice Volyňských Čechů by bylo možné jen tehdy, kdyby existoval jižní obchvat města. O něm se desítky let mluví, ale stále neexistuje, o jeho stavbě může rozhodnout jen kraj. Vedení městě Žatce o to bude Ústecký kraj opakovaně žádat, jedním z argumentů má být chystané sčítání dopravy v ulici.

Také o umístění autobusové zastávky vyplývá z rozhodnutí kraje. Nepořádek, na který si stěžují lidé v sousedství, ale souvisí spíše s nevhodným chováním některých lidí, kteří se shlukují pod přístřeškem. „Městská policie dostane úkol, aby v lokalitě zvýšila kontroly,“ slíbila starostka Zdeňka Hamousová.

Samotné přesunutí zastávky je spíše nereálné, protože autobusové zastávky se umisťují tak, aby zajistily dostupnost pro široké okolí – v konkrétním případě jsou v okruhu několika set metrů ordinace lékařů či školy, kam jezdí lidé z Holedeče či Velké Černoci.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru