V Podbořanech začaly oslavy 100 let od vzniku republiky
Část plakátu s pozvánkou na oslavy v Podbořanech.
Louny

Podbořany – V Podbořanech se rozjely akce ke stému výročí vzniku samostatného Československa. Dnes večer začala zajímavá výstava v muzeu, v pondělí proběhne slavnostní koncert učitelů a žáků ZUŠ ke 100 letům od založení republiky a příští pátek bude ve městě vysazen Strom svobody.

Výstava v muzeu nabízí pohled na Podbořany z několika perspektiv, obsahuje staré i nové fotografie města. Začala 18. října v podvečer a potrvá až do 21. listopadu. Součástí byla i přednáška historika PhDr. Michala Pehra při vernisáži, vracející se k událostem při vzniku Československa; zajímavostí v této souvislosti je i fakt, že jméno tohoto historika zaznívá jako jméno jednoho z možných kandidátů na funkci starosty Loun při současném povolebním vyjednávání.

Zpět do Podbořan: v pondělí 22. října od 18 hodin bude připraven v sále školy slavnostní koncert žáků a učitelů ZUŠ ke 100. výročí založení republiky. A v pátek 26. října od 15 hodin proběhne jiná slavnost na zahradě MŠ Žatecká. Součástí bude kulturní vystoupení dětí i opékání buřtů, hlavním bodem programu bude vysazení Stromu svobody. Setkání proběhne v rámci celostátní akce Stromy svobody 1918-2018 a slavnosti se zúčastní i představitelé města.

"Stromy svobody symbolizují vznik Československé republiky a v letech 1918 a 1919 jich lidé vysadili tisíce. Do výsadby se zapojili starostové, žáci, členové místních spolků. Stromy byly ověšené stuhami, domy praporky, zpívala se hymna, ke kořenům se ukládaly pamětní listy," uvádějí pořadatelé, kteří chtějí letos při výročí republiky podobnou akci zopakovat v celé zemi.

Už na konci září při státním svátku sv. Václava a Dni české státnosti byla v Podbořanech odhalena také znovuobnovená busta T.G.Masaryka na dvoře Masarykovy základní školy.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru