Smutné zjištění z protidrogového vlaku: Alkohol i marihuana dětem nejsou cizí, mají vyzkoušené i tvrdé drogy!
Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Protidrogový vlak, který navštívily v květnu na západním nádraží stovky dětí ze Žatce a okolí, měl obrovský úspěch.

Velká většina mladých návštěvníků uvedla, že zážitkový program včetně filmu o jejich vrstevnících jim nabídl mnohem více informací o návykových látkách než jiné preventivní akce. Vyjádřilo se tak 92 procent ze všech 296 respondentů, kteří odpovídali na dotazník vyplňovaný ve vlaku.

Z dotazníku ovšem vyplynuly další údaje, které jsou mnohem méně potěšující, než chvála samotného protidrogového vlaku. Například děti, jejichž průměrný věk byl 14 let, uvedly, že 181 z nich už zkusilo kouřit tabákové výrobky. Dokonce 230 jich má zkušenost s alkoholem, z nich 10 pije pravidelně. Čtvrtina už na vlastní kůži poznala, jaké to je, když se opijí tak, že mají problém s chůzí, mluvením či zvracením.

A 37 procent, tedy 109 odpovídajících, tvrdí, že je lehké sehnat marihuanu. Dvaapadesát dětí už ji vyzkoušelo. A několik jedinců v tomto věku dokonce vyzkoušelo i tvrdé drogy.

1910protidrvlak2

Proč děti zkouší cigarety, alkohol a drogy? I na to odpovídaly v dotazníku – ze zvědavosti, protože je vyzvou kamarádi, při hledání zábavy.

Právě o tom byl i děj filmu v Protidrogovém vlaku: Kvůli kamarádům tam mladí lidé neodmítli první cigaretu nebo alkohol, pak se přidaly nástrahy v podobě drog. Jízda s opilým řidičem skončila tragédií a trvalými následky. Další členové z party se stali drogově závislými či dealerem.

Dobrá zpráva je, že většina dětí, které film sledovaly, si uvědomila, co je špatně. A přiznaly, že po návštěvě vlaku by se lépe rozhodovaly u podobných nástrah.

Mnohá pokušení, k nimž patří i alkohol, kouření a drogy, souvisejí s tím, jak mládež tráví volný čas. Problémové chování často vyplývá z nudy nebo špatné společnosti. Žatecké děti ovšem také uvedly, že často sportují – 60 procent alespoň dvakrát týdně. Mnohé se věnují kreativním činnostem, tvoření nebo chodí do kroužků a klubů. I to jsou nadějné informace.

Z toho také vyplývá, jak by měla vypadat protidrogová prevence v Žatci: Podporovat mimoškolní aktivity dětí, zajistit chod sportovních a zájmových organizací, klubů. Dát mladým alternativu, aby se nenudili.

Právě proto výsledky dotazníkového šetření a podrobné statistiky, získané v Protidrogovém vlaku, obdrželo město Žatec. Město i školy nyní mohou se statistikami a závěry dotazníkového šetření dál pracovat. Návštěvou vlaku proto preventivní akce rozhodně neskončila.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru