Za války zachránili dívku před jistou smrtí, dnes získali významné ocenění. Čtěte příběh sourozenců Šircových
Dcera zachráněné ženy Yaffa Riesenfeldová a děti zachránců. foto: město Žatec
Louny

Žatec - Každoroční vzpomínka na události Křišťálové noci, k nimž došlo v listopadu 1938, kdy nacisté vypalovali a ničili židovské svatostánky i majetky, měla včera večer v žatecké synagoze nezvyklou podobu. V rámci vzpomínky na 80 let staré události byli v Žatci vyznamenáni sourozenci Marie Kelnerová a Václav Širc izraelským oceněním Spravedlivý mezi národy.

Ocenění převzali z rukou izraelského velvyslance v Česku Daniela Merona potomci obou sourozenců, tedy Josef Širc, Jaroslava Říhová a Eliška Dvořáčková. V Česku bylo dosud uděleno 121 těchto uznání za pomoc Židům v době druhé světové války.

Volyňští Češi Václav Širc a Marie Kelnerová jsou 122. držitelem za to, že zachránili během války Rachel Rabinovicz-Kvasgaltnerovou, spolužačku a kamarádku Marie. Účastníkem dnešní slavnostní události byla také dcera zachráněné Rachel Kvasgaltnerové, Yaffa Riesenfeldová. „Já, moje maminka ani moje děti nikdy nepřestaneme být sourozencům Šircovým vděční,“ poděkovala paní Yaffa přímo v synagoze. Do Česka přiletěla z Izraele speciálně na dnešní událost.

Rachel Kvasgaltnerová se narodila v březnu 1925 v Malinově na dnešní Ukrajině, kde tehdy žili volyňští Češi. Tatínek Rachel byl místním lékárníkem a rodina Šircova patřila k jeho přátelům. Když začala válka a přišel rozkaz zlikvidovat místní ghetto, vzali ji Šircovi k sobě domů. Po výhrůžkách ozbrojených Ukrajinců musela usedlost opustit a na nějaký čas odešla k partyzánům. Když ale vyhladovělá a nemocná dívka nemohla dál, na samém pokraji smrti se vrátila k Šircům, které považovala za svou rodinu. Ti ji ukryli jí, čímž jí zachránili život, i když riskovali svůj.

0911oceneni2

Bývalý žatecký učitel a jeho sestra získali významné ocenění Spravedlivý mezi národy. Foto: město Žatec

Předání ocenění od izraelského národa proběhlo právě v Žatecké synagoze kvůli tomu, že na Žatecku se po druhé světové válce usídlily tisíce volyňských Čechů po svém návratu do původní vlasti. Václav Širc žil v Jimlíně a přímo v Žatci učil na zemědělské škole.

V rámci vzpomínek na historické události ocenil izraelský velvyslanec čin sourozenců Šircových, ale také přímo Žatec. Připomněl, že před 80 lety nacisté žateckou synagogu zapálili stejně jako stovky dalších v EvropěTa zdejší ale zůstala stát, byť velmi poškozená, díky rychlému zásahu místních hasičů.

„Velké uznání zaslouží majitel synagogy pan Daniel Černý, který se ji nyní snaží opravit a oživit,“ vyslovil Daniel Meron speciální díky majiteli synagogy. Vzápětí ještě připomněl události před 70 lety, kdy ze Žatce létala do izraelského Ekronu letadla se zbraněmi, které pomohly uhájit čerstvou nezávislost státu Izrael.

Celý slavnostní večer provázela hudba v podání sboru Camerata a Žateckého příležitostního sboru. Prostor synagogy zaplnilo půldruhé stovky hostů včetně ústeckého hejtmana Oldřich Bubeníčka, žatecké starostky a senátorky Zdeňky Hamousové, chomutovského senátora Přemysla Rabasa a žateckých zastupitelů. Vedle izraelského velvyslance byl přítomný také velvyslanec Argentiny Roberto Salafia.

Celou akci pořádali společně Nadační spolek Žatec/Saaz, synagoga Žatec, město Žatec a Spolek rodáků a přátel města Žatec.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru