Žateckou teplárnu čeká soud. Jsou ohroženy dodávky tepla pro město?
Teplárnu čeká soud. Dodávky tepla pro město ale ohroženy nejsou. Foto: Město Žatec
Louny

Žatec - Nejistotu v podobě hrozby několika různých trestů přináší pro městskou společnost Žateckou teplárenskou obžaloba podaná kvůli podezření z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Městská teplárna se bude hájit před soudem.

Ani v krajním případě, tedy pokud soud rozhodne o vině firmy, by to ale nemělo omezit její další fungování. Dodávky tepla a teplé vody obyvatelům Žatce by to tedy ohrozit nemělo.

„Uděláme vše proto abychom u soudu prokázali, že šlo pochybení jednotlivců a ne o provinění podniku jako takového,“ ujistil současný předseda představenstva Žatecké teplárenské, a. s., Jaroslav Hladký.

Vedle firmy samotné se týká obžaloba tří konkrétních osob, a to bývalého předsedy představenstva, pracovníka technického dozoru investora a jednoho z pracovníků dodavatelské firmy. Jaroslav Hladký opakovaně tvrdí, že provinění při ekologizaci teplárny je pochybením právě těchto jednotlivců.

Obžaloba souvisí s modernizací kotlů K1 a K2 v ceně přes 80 milionů korun, na což teplárna získala evropskou dotaci. Součástí investice měl být také pevný zásobník na lehký topný olej, který je potřebný k zapalování kotlů – místo pevného zásobníku ale existuje jen mobilní. Policie vyčíslila způsobenou škodu na 1,5 milionu korun.

Pokud soud rozhodne o vině městské společnosti, co to bude v praxi znamenat? Možností je několik, teoreticky žádná by ale vzhledem k vyčíslené škodě neměla ohrozit další fungování teplárny.

Soud může jen vynést odsuzující rozsudek, ale bez určení trestu. Další možností je uložení finanční sankce, která by se nejspíš řádově pohybovala ve výši způsobené škody. Trestem také může být zákaz čerpání dotací na určitou dobu, případně kombinace pokuty a zákazu čerpání dotací.

Obvinění a následná obžaloba nejsou jediným právním problémem městské teplárny. Ta z minulosti řeší ještě další tří spory, z nichž jeden, s dodavatelem štěpky, je rovněž u soudu.

Ani jedna ze zmíněných kauz ale zatím neohrožuje další fungování teplárny, nic nebrání dodávkám tepla pro město letos ani v následujících letech. V rámci možností je společnost i ekonomicky stabilní a pokračuje v přípravě důležitých investic, konkrétně do nových výměníkových stanic na sídlištích.

"Úvěrové zatížení, vzniklé kvůli postupné modernizaci v minulých letech, se daří snižovat každý rok o více než třicet milionů. Z více než dvěstěmilionové půjčky má Žatecká teplárenská, a. s., ještě zaplatit něco přes 100 milionů korun," potvrdil Jaroslav Hladký.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru