V Žatci chybí byty pro mladé, začínají chybět i praktičtí lékaři a zubaři. Zjistila to vládní agentura
Město Žatec. Ilustrační foto
Louny

Žatec - Agentura pro sociální začleňování (ASZ) je vládní nástroj podpory obcím při začleňování obyvatel sociálně vyloučených lokalit. Městu Žatec aktuálně pomohla zanalyzovat a vyhodnotit situaci - určit míru sociálního vyloučení a zmapovat problémy a potřeby cílových skupin v oblastech bydlení, zaměstnanosti, zadluženosti, sociálních služeb a zdraví.

Analýza vychází z poznatků získaných ze statistických dat, z profesních zkušeností osob, které se sociální práci ve městě věnují, ale také z osobních zkušeností respondentů z lokalit se zvýšenou koncentrací osob ohrožených sociálním vyloučením. Na základě analýzy bude ASZ pomáhat při přípravě místního strategického plánu sociálního začleňování a jeho naplňování v terénu a dále pak při financování z plánu vycházejících aktivit a opatření a zajištění trvalé udržitelnosti „začleňovací“ politiky.

Ze zjištěných údajů například vyplývá, že ve městě chybí bydlení pro osoby ohrožené sociálním vyloučením. Doposud ho nacházely především v nájemních bytech soukromých vlastníků pronajímajících byty za podmínek, které by byly jinými zájemci o pronájem neakceptovatelné. Nedostačuje kapacita pobytových služeb pro ženy, rodiny s dětmi , chybí bydlení pro zletilé děti opouštějící dětský domov či "startovací" byty pro mladé. Od začátku roku 2018 chybí nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, tedy služba zajišťující práci se skupinou dětí, která nemá žádnou organizovanou volnočasovou aktivitu. Nepříznivá je situace v dostupnosti psychiatrické péče a péče psychologů, začínají chybět praktičtí lékaři a stomatologové.

Díky spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování (ASZ) bude mít Žatec možnost řešit problémy, které zmiňuje vstupní analýza a které stanoví strategický plán. Města a obce, které s ASZ spolupracují, mohou využívat různé druhy státní podpory. Jde především o přípravu projektů, často takových, jež už v jiných městech fungují. A také je to cesta, jak získat finanční podporu pro tyto dotace. V Ústeckém kraji v minulých letech s ASZ spolupracovala řada jiných měst, jež získaly dotace na své sociální projekty. Například Kadaň díky tomu řešila problém se sociální vyloučenou lokalitou v Prunéřově nebo Litvínov spolupracoval s ASZ při řešení problémů na sídlišti Janov.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru