Sychravý, takový bude i poslední předvánoční víkend. A co svátky, bude sněžit?
Na víkendovou procházku si vezměte deštník. Ilustrační foto: CC0
Louny

Lounsko - Co se počasí týče, poslední dny byly v České republice velmi nevyvážené. Postaralo se o to jižní proudění. Na závětrných (severních) stranách hor, tedy Šumavy, Moravskoslezských Beskyd, Jeseníků a dalších, panovalo extrémní teplo. A to nejen přes den, ale také v noci, kdy se teploty na mnoha místech od večera až do rána držely mezi 10 až 15 °C, v ojedinělých případech dokonce stouply nad patnáctistupňovou hranici. V obci Mořkov na Novojičínsku ve středu 18. listopadu rtuť vystoupala na 17,8 °C, podobně jako v jihočeské Křemži, kde bylo 17,1 °C.

Lounsko takové štěstí nemělo. Tedy štěstí, o něj vlastně ani moc nešlo. Nacházet se na severozápadě země, která je prakticky ze všech stran obehnána horami, je v chladnější polovině roku při jižním proudění docela problém. Chladný vzduch je totiž oproti tomu teplému o poznání těžší, a tak rád „zalézá“ do kotlin. Proto při jižním proudění sice někde je slunečno a díky fénovému efektu až 15 °C, jako v uplynulých dnech, ale většinou je zataženo nízkou inverzní oblačností a chladno. Prostě hnusně.

Vzhledem k datu už to lze říci s jistotou – sen o bílých Vánocích se definitivně rozplynul. Na další zasněžené Vánoce si tím pádem Lounští, a nejen oni, budou ještě muset chvíli počkat. Minimálně 366 dní (rok 2020 je přestupní). Co si pro nás (ne)připravily poslední předvánoční dny roku 2019?

PÁTEK 20. PROSINCE

Rozsáhlá tlaková výše se středem nad východním Tureckem a jeho okolím, po jejíž zadní straně nejen do střední Evropy pronikal teplý, původem středomořský vzduch, ustoupí dále k jihovýchodu a uvolní prostor rozsáhlému poli nižšího tlaku vzduchu. To k nám v závěru pracovního týdne přinese jižní až jihozápadní vítr, takže v praxi vlastně žádná velká změna. Je velice pravděpodobné, že se páteční den ponese v totožném duchu jako den čtvrteční. To znamená od rána mlhy a nízká oblačnost, případně i silnější mrholení. V odpoledních hodinách by se inverze mohla rozrušit – mohla, nemusí. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 7 °C (jinde v Česku okolo 11 až 14 °C).

SOBOTA 21. PROSINCE

Nad Britské ostrovy se nasune střed celkem hluboké tlakové níže (hodnoty tlaku vzduchu v něm klesnou až k 960 hPa), v důsledku čehož budou Irsko, Velkou Británii, ale taktéž sever Pyrenejského poloostrova, Francii i Benelux trápit silné větry. Česko se ocitne v jakoby nevýrazném tlakovém poli, a proto ho silné větry sužovat nebudou. V nočních hodinách začne přes české území od západu postupovat fronta, nepříliš výrazná. Až do odpoledních hodin kvůli ní bude převládat velká oblačnost a hlavně mezi 3. až 10. hodinou lze očekávat déšť, vrcholků Krušných hor nevyjímaje. K večeru/večer se vyjasní. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 7 °C, ráno v minimu kolem 6 až 3 °C.

NEDĚLE 22. PROSINCE

Bylo by krásné, spíše přímo idylické, kdyby zlatou neděli doplnila sebevědomím nabytá studená fronta, která by i mostecké nížiny proměnila v zimní království. Bylo by. Na trase Island – Britské ostrovy – střední Evropa najdeme pole nižšího tlaku vzduchu tvořené dvěma tlakovými nížemi. Pro Louny i zbylé Čechy to představuje relativně teplé oceánské západní až lehce severozápadní proudění. Oblačnosti dosyta, ať už té nízké, střední anebo vysoké. Sečteno a podtrženo slunce ne, i srážek ale poskrovnu, dost možná vůbec žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 7 °C, v případě nadvlády stratu okolo 0 až 3 °C, ráno v minimu kolem 0 až -3 °C.

PONDĚLÍ 23. PROSINCE

Vstup do vánočního týdne by měl být bohatý na mraky, ze kterých by zejména v Krušných hor mělo vypadnou několik milimetrů srážek (několik litrů vody na metr čtvereční). Srážky více méně ve všech polohách dešťové, pouze na vrcholcích Krušných hor by se mohla ukázat sněhová vločka (Klínovec apod.). Nejvyšší odpolední teploty opět okolo 4 až 7 °C.

Předběžný výhled na Vánoce (ono se toho stejně už asi moc nezmění):

  • Štědrý den: Po bouřlivých podmínkách v obchodech v ranním a dopoledním čase zavládne klid, k večeru a večer povětšinou bramborový salát s řízkem.
  • Boží hod vánoční: Nanejvýše poklidné podmínky panující po celý den doplní jen ódy přeplněných žaludků.
  • Štěpán: Nanejvýše poklidné podmínky, doplněné ódami přeplněných žaludků, v pozdější fázi dne začnou doprovázet vidiny prvního povánočního pracovního dne (hurá zpět do obchodů, reklamovat dárky apod.).
  • Vánoční počasí se prozatím jeví nemastně a neslaně, tím jsou myšleny nejvyšší denní teploty mezi 2 až 6 °C a po sněhu tím pádem ani stopy. (soj)
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru