Ptačí chřipka v Žatci: Nekrmte divoké ptáky, prosí radnice. Může se tím urychlit přenos nemoci
Ilustrační foto, zdroj: Město Žatec
Louny

Žatec - Ptačí chřipka se potvrdila i v Žatci. Laboratorní testy ji prokázaly u uhynulé labutě. Lidé se ale nemusí ničeho obávat, onemocnění prokázaným virem A(H5N8) není na člověka přenosné.

Například pohyb u zimoviště ptactva u řeky není pro lidi nijak nebezpečný, nemusí se tam bát chodit na procházky ani sportovat. Odborníci ale nedoporučují v současné době krmení divoce žijících ptáků – nijak by sice neohrozilo lidi, ale ohrožuje právě ptáky, zejména vodní, protože může urychlit přenos nemoci mezi nimi.

Uhynulá labuť objevená nad jezem v Žatci je podle Státní veterinární správy zatím jediným nálezem ptačí chřipky v Ústeckém kraji. Další nálezy z minulých dní byly v Praze na Císařské louce, v Kvasicích u Kroměříže a u Jeseníku v Olomouckém kraji také u labutí, ve Zlíně pak u divokých kachen.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru