Policisté varují nezodpovědné řidiče: Odstavit vrak na komunikaci se může pořádně prodražit!
Ilustrační foto
Louny

Lounsko - Policisté se při své práci nezřídka setkávají s případy, kdy majitelé vozidel ponechávají svá „vysloužilá“ auta na pozemní komunikaci jejich osudu, a to často i s registrační značkou. Tento problém řeší poměrně často i policisté v okrese Louny.

Momentálně se zabývají vozidlem, které jeho vlastník ponechal odstavené v křižovatce u Postoloprt. Policisté na základě oznámení provedli šetření k jeho majiteli. Ukázalo se, jako v mnoha jiných případech, že majitel je z opačného konce republiky a vozidlo prodal další osobě, aniž by provedli s novým majitelem zápis změny v registru vozidel na kterémkoliv městském úřadě s rozšířenou působností.

Nový majitel pak zde vozidlo ponechal po poruše a dále se o ně nestaral, ačkoliv vozidlo tvořilo překážku v silničním provozu. Odtah vozidla na hlídané parkoviště tedy nařídila Policie ČR a začala řešit protiprávní jednání. Sankcím se nevyhne původní ani nový majitel. Policisté totiž zjistili hned několik správních deliktů, jako např. nepřehlášení vozidla v zákonné lhůtě 11ti dnů na nového majitele, provozování vozidla technicky nezpůsobilého, dále bez uzavření zákonného pojištění a také způsobení, neodstranění a neoznačení překážky v silničním provozu.

Další případy odstavených vraků jsou, případně již byly, vyřešeny hned o několik kilometrů dále. Jedná se například o vrak nad obcí Chlumčany, u obce Sulec, u Panenského Týnce, u křižovatky D7/27, v Žatci, u Dobroměřic nebo u obce Skupice.

Není výjimkou, že majitelé vozidlo odstaví i na frekventovaných křižovatkách, na exponovaných komunikacích, kde auto zasahuje do jízdního pruhu, často i mimo obec či souvisle zastavěné území a na neosvětlených místech. Taková vozidla přímo ohrožují ostatní účastníky silničního provozu na životě. Jejich řidiči je zde často ponechají po poruše a při vypátrání policií ani neskrývají svůj nezájem, odvolávají se na nedostatek finančních prostředků na odtah či opravu. Odtah přitom v případě řádně uzavřeného zákonného pojištění zajišťuje na základě požadavku řidiče vozidla pojišťovna (prostřednictvím asistenční služby).

Policie ČR, jakmile obdrží oznámení o takovém vozidle, vyjíždí na místo a provozovatel či vlastník odstaveného auta se tím může dostat do pro něho nepříjemné situace.

Pokud vozidlo tvoří překážku silničního provozu, je ze zákona o silničním provozu tuto povinen neprodleně odstranit ten, kdo ji způsobil. Když to neudělá, odstraní ji na jeho náklad vlastník pozemní komunikace. O odstranění vozidla tvořícího překážku rozhoduje policista nebo strážník.

Odtahem vozidla ovšem kolotoč teprve začíná. Policie zjišťuje dle registrační značky nebo VIN vozidla a dalších markantů jeho vlastníka a řeší veškerá protiprávní jednání. Například od provozování vozidla bez zákonného pojištění se sankcí až 40 tisíc korun jeho vlastníkovi, přes způsobení a neoznačení překážky v silničním provozu, propadlou technickou kontrolu až po nepřehlášení vozidla na nového majitele. Následné sankce mohou vyskočit až do desítek tisíc korun plus úhrada odtahu a parkovného. Pokud se v důsledku odstaveného vozidla stane dopravní nehoda, může dojít i na hrazení nákladů škod na zdraví a majetku.

Vlastníci starých vozidel si ve snaze ušetřit několik tisíc korun neuvědomují, že když tato prodají bez přepisu další osobě, ztrácejí nad nimi veškerou kontrolu a motivaci nového majitele k provedení přepisu. Sami se tak dopouštějí nejen správního deliktu, ale navíc i veškeré náklady za způsobené škody a protiprávní jednání v souvislosti s nepřepsaným vozidlem „půjdou za nimi“. Poté budou složitě dokazovat majetkové vztahy k vozidlu. Pokud vozidlo fakticky prodali, nemohou už je ani vyřadit z registru či nechat ekologicky zlikvidovat a dostávají se tak do začarovaného kruhu problémů.

"Důrazně proto doporučujeme nevydávat vozidlo z ruky novému majiteli před provedením přepisu na nového vlastníka, který ponese veškerou odpovědnost. Další možností je nechat vozidlo ekologicky zlikvidovat (zdarma, někde i s odměnou cca 1tis. Kč) a trvale vyřadit z registru vozidel. Pokud nedojde k vypátrání vlastníka vozidla, je následně předáno místně příslušné obci dle katastrálního území, která zveřejní výzvu veřejnou vyhláškou k jeho vyzvednutí oprávněným vlastníkem a po uplynutí marné výzvy může vozidlo ekologicky zlikvidovat či prodat," uvedla lounská policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru