Radnice v Žatci plánuje v budově bývalé věznice postavit startovací byty pro mladé
Takhle by měla vypadat budova bývalé věznice po rekonstrukci. Foto: MÚ Žatec
Louny

Žatec - Budova čp. 1925, která dříve sloužila jako věznice, se nachází skryta před zraky na dvoře přístupném z úzké uličky kolmé na Obránců míru (naproti Komerční bance). Stávající stav stavby je dosti zanedbaný, odpovídá tomu, že je již delší dobu bez využití. Radnice v budově plánuje postavit startovací byty pro mladé. Už je dokonce připravena i projektová dokumentace, jak by vše po rekonstrukci mělo vypadat.

Projektová dokumentace se zabývá řešením budovy čp. 1925, která se nachází z úzké uličky kolmé na Obránců míru. Stavba byla postavena s ohledem na funkční využití postavena velmi fortelně. Její současný vzhled je však dosti depresivní.

JAK BY MĚLA BUDOVA VYPADAT?

Návrh předpokládá využití stávajících šířek a rytmu okenních otvorů, které vychází z již zmíněného rytmu nosných prvků. Okenní otvory jsou protaženy dolů až po nízké parapety, aby propouštěly dostatek denního světla a fasády působily přívětivě. V přízemí na východní straně jsou vytvořeny větší otvíravé výkladce do kavárny, zásobovací vstup a vstup do domu.

Na západní a jižní fasádě je použit v malém rozsahu prvek luxfer, který připomíná původní řešení fasád vězení. Zábradlí v okenních otvorech jsou tvořena nerezovými sítěmi. Střech je v hřebenové části doplněna ateliérovým oknem ve střešní rovině a malými vikýři opláštěnými plechem v barvě použité červené keramické krytiny. Výtahová šachta je symetricky přistavěna k severní fasádě a tvoří uzavřený blok s omítanou fasádou. Fasáda je omítaná v jedné světle šedé barvě s vápenným finálním nátěrem, aby bylo dosaženo autentického historického efektu. Okna budou dřevěná tmavé přírodní dřevo.

TECHNICKÉ PARAMETRY:

  • Zastavěná plocha 261,4 m2
  • Obestavený prostor 4 480 m3
  • Celková užitná plocha objektu 904,6 m2

POČET BYTŮ:

  • 1.NP 1 byt + 1 komerční prostor
  • 2.NP 4 byty
  • 3.NP 4 byty
  • Podkroví 2 byty
  • Celkem 11 bytů
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru