PŘEHLEDNĚ: Policie radí, jak se mají řidiči chovat v zimě na silnicích
Ilustrační foto: CC0
Louny

Lounsko - Zima je v plném proudu a mnoho řidičů se na silnicích stále potýká se změnou klimatických podmínek a díky tomu i se změnou stavu pozemní komunikace. Podle zákona jsou všichni řidiči povinni kvůli své vlastní bezpečnosti, ale i kvůli bezpečnosti ostatních, přizpůsobit jízdu všem těmto podmínkám. Policie proto radí, co je dobré vědět a na co si dát v zimě pozor.

CO JE DOBRÉ SI PŘIPOMENOUT: 

Minimální hloubka dezénu hlavních dezénových pneumatik 
Již od 1.11. platí zákonem stanovená povinnost použít zimní pneumatiky. Málokdo si však hlídá dostatečnou hloubku, která je u automobilů do 3500 kg minimálně 4mm. U vozidel nad 3500 kg musí být na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem síly minimálně 6 mm. Nižší nebo i minimální či dokonce žádné vzorky mohou při brždění značně prodloužit brzdnou dráhu, a proto je vhodné stav pneumatik průběžně kontrolovat. 

Co dále kontrolovat, abychom se vyhnuli případným problémům
● Kapaliny vozidla – Používejte nemrznoucí směs do ostřikovačů (alespoň do -20 °C). Zkontrolujte chladicí kapalinu, motorový olej a brzdovou kapalinu. 
● Akumulátor – Kontrola akumulátoru a funkčnosti dobíjení v servisu, včetně plného dobití akumulátoru. 
● Karoserie – Chraňte karoserii před solí a ledem, před zimou vozidlo navoskujte. 
● Výhled z vozidla – Odmaštění skla zevnitř vozu zamezuje mlžení okna uvnitř. 
● Klimatizace – Pomáhá s odmlžením vnitřních skel. 
● Viditelnost – Seřízení světlometů a jejich očištění.
● Výbava – Řetězy, škrabka, košťátko, rozmražovač zámku…

Viditelnost vozidla
● Potkávací světla – Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová a potkávací světla nebo světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno. Za snížené viditelnosti vždy obrysová a potkávací nebo dálková světla. 
POZOR! Při zastavení vozidla před železničním přejezdem nesmí řidič užít ani potkávací světla, pokud by jimi mohl oslnit řidiče v protisměru. 
● Dálková světla – Mohou být rozsvícena za snížené viditelnosti, pak nahrazují potkávací světla. 
POZOR! Řidič nesmí užít dálková světla, je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena nebo mohl-li by být oslněn řidič protijedoucího vozidla, řidič vozidla jedoucího před ním nebo jiný účastník provozu na pozemních komunikacích. 
● Přední mlhovka – Můžeme použít za mlhy, sněžení nebo hustého deště. 
● Zadní mlhovka – Musíme použít za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Mlhová světla se používají i ve městě a v kolonách. Je jen na slušnosti a taktu řidiče, který musí zvážit, zda světla použít v koloně či nikoli. Pokud totiž stojíme v koloně a za námi stojí další vozidlo, není třeba ho na naši přítomnost upozorňovat mlhovými světly, neboť o nás již ví. Naše zadní mlhové světlo by ho tak naopak mohlo oslňovat.

Očištění vozidla
Sněhovou pokrývku je nezbytné očistit i z přední kapoty, střechy a zadní části vozidla. Námraza nebo sníh nesmí zabraňovat výhledu z místa řidiče vpřed, vzad ani do stran. Rovněž nesmí být na vozidle ani nákladu led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost a plynulost silničního provozu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru