Ústečtí celníci vybrali na cle a daních více než 29 miliard
Ilustrační foto. Zdroj: Celní správa
Louny

Ústecký kraj - Částku přesahující 29 miliard korun vybrali za rok 2017 na cle, daních a dalších poplatcích ústečtí celníci. V celorepublikovém měřítku ústecký celní úřad dlouhodobě obsazuje ve výběru daní třetí příčku za pražskými útvary.

Na vybrané částce se nejvýrazněji podílela spotřební daň z minerálních olejů, a to téměř 28 miliardami korun. Více než 187 milionů korun vyinkasovali celníci na dani z vína a 14 milionů utržili ústečtí celníci na dani z lihu a lihovin. Na dani z piva ve výši téměř 13 milionů korun se podílela řada malých pivovarů registrovaných v kraji a více než čtyři miliony utržili celníci na dani z tabákových výrobků.

Výběr spotřební daně patří k nejvýznamnějším příjmům státního rozpočtu. Proto také boj proti daňovým únikům a dohled nad řádným výběrem spotřebních daní byl a nadále bude jedním z prvořadých úkolů celní správy.

Za zboží dovezené ze zemí mimo EU vybrali celníci na cle přes 341 milionů korun (nárůst cca o 36 milionů korun ve srovnání s rokem předchozím). Dvacet procent z vybrané částky zůstává ve státním rozpočtu, zbytek putuje do rozpočtu Evropské unie. Další 2 miliony vybrali celníci na dani z přidané hodnoty a správních poplatcích.

Celníci spravují i daně ze zdrojů energie zatěžujících životní prostředí - daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. Od dodavatelů těchto energetických produktů konečnému spotřebiteli vyinkasovali 287,5 milionů korun (nárůst o více než 58 milionů korun).

 V rámci takzvané dělené správy, kdy pracovníci celního úřadu vybírají poplatky a vymáhají pokuty, které lidem a obchodním společnostem ukládají jiné státní organizace či instituce, bylo odvedeno do státní kasy dalších 458 milionů korun. Z toho téměř 30,5 milionů korun vymohli na neuhrazených pokutách (zejména za přestupky v dopravě).

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru