Šest beden pro Afriku. Lidé ze Žatce a okolí posílají dětem školní pomůcky
Martin Štross mezi dětmi v Ugandě. Foto archiv Martina Štrosse
Louny

Žatec – Josef Štross byl známý žatecký fotograf, divadelní herec, umělec, cestovatel, také i člen zastupitelstva města. Před jedenácti lety náhle zemřel, když se vydal cestu do Ugandy a tam na výstup do hor. Jeho odkaz však ve městě nadále žije – například i díky tomu, že jeho bratr, rovněž fotograf a umělec, pořádá s přáteli každoročně sbírku školních pomůcek pro africké děti s názvem Pastelka pro Ugandu.

„Sbírku pořádáme už tři roky. Zapojilo se do ní velmi mnoho lidí, školy, žáci, studenti, mnoho dalších dárců. Všem moc děkujeme,“ uvedl Martin Štross, bratr zesnulého Josefa. Oba bratři spolu ve městě provozovali Fotoateliér Spoušť, který je nadále v provozu a je jedním z center Pastelky pro Ugandu.

Dalším velmi důležitým pomocníkem je město Žatec. V jeho informačním centru se pastelky a pomůcky ze sbírky kompletují, balí a připravují k převozu. Právě tento týden budou všechny předměty shromážděné v rámci třetí sbírky převezeny do Afriky, kde pomohou tamním dětem při jejich vzdělávání i hraní ve volném čase.

„Sbírka byla letos rekordní. Loni jsme potřebovali na její zabalení dvě bedny, letos to bylo šest beden,“ popsala Sabina Řezáčová z Městského úřadu Žatec. Obrovské množství psacích a kreslících potřeb počítali a balili pracovníci informačního centra tři dny. „Přesný soupis je nutný kvůli celním předpisům mezi naší zemí a Ugandou,“ upřesnila Sabina Řezáčová.

Pomníček připomínající památku Josefa Štrosse stojí v ugandském městečku California. Postavili ho tam sourozenci zesnulého fotografa Martin a Bára v roce 2015. Při této cestě navázali spolupráci s tamní školou. Do Afriky nyní putuje šest beden nejen s pastelkami, ale i penály, barvami na malování, sešity, učebnicemi. Lidé darovali i několik školních batohů. Sbírka má velký přínos pro děti v chudé africké zemi a jejich další rozvoj a vzdělávání.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru