Přeměna plochy u divadla začíná. Jako první bude pokácen smrk
Vrchlického divadlo v Lounech. Smrk vpravo půjde zanedlouho k zemi. Foto archiv
Louny

Louny – Smrk se bude kácet v centru Loun v ulici Osvoboditelů na prostranství u Vrchlického divadla. K zásahu dojde v posledním březnovém týdnu. Souvisí to s blížícím se vytvářením nového ozdobného uměleckého vydláždění prostoru před divadlem na počest slavného malíře Zdeňka Sýkory, který se v Lounech narodil a tvořil.

Vzrostlý smrk se bude kácet někdy v době mezi 23. a 29. březnem. Stavební úřad v Lounech na tuto dobu vydal veřejnou vyhlášku, informující o omezení provozu v místě a nařizující rozmístění příslušných dopravních značek a další opatření. „Samotné práce na kácení tak dlouho trvat nebudou, ale jde o to, že úplně přesný den pro pokácení stromu ještě nebyl určen,“ upřesnil na dotaz naší redakce Václav Zlatohlávek ze stavebního úřadu. Dopravní značení, upozorňující na blížící se omezení a nutnou opatrnost řidičů, bude na místě instalováno už od 15. března.

Před divadlem vznikne umělecké dílo na počest slavného lounského rodáka a světoznámého výtvarníka Zdeňka Sýkory. Vydlážděn tam bude geometrický obrazec, umělecké dílo, jež bude kopií Sýkorova ztvárnění, které bylo v minulosti použito i na oponu lounského divadla. Od narození malíře a výtvarníka uplyne v únoru roku 2020 sto let a právě k tomuto výročí má být prostranství před divadlem v nové podobě dokončeno a odhaleno.

Náklady se nyní odhadují na nejméně pět milionů korun. Nově řešeno bude také například schodiště vedoucí na náměstíčko před divadlem nebo také vstup do galerie ve spodní části budovy divadla. Do té už se nebude vcházet z ulice, ale vchod bude vybudován z vrchní části s mozaikou.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru