Zajímavý protidrogový vlak bude opět stát na západním nádraží
Návštěvníci v protidrogovém vlaku v Žatci před dvěma roky. Foto Libor Želinský
Louny

Žatec - Protidrogový vlak, ojedinělý projekt ukazující zejména mládeži drsnou podobu i důsledky užívání návykových látek, bude po dvou letech opět v Žatci. Stát bude znovu na západním nádraží, a to v pondělí 14. května. Navštívit ho budou moci školy i veřejnost, vstup je díky sponzorům bezplatný.

Program ve vlaku trvá přibližně 90 minut. Neobvyklá protidrogová prevence je postavena na jedinečných a autentických smyslových zážitcích. Uvnitř vlaku návštěvníci vidí skvěle udělaný film, hraný dokument, z prostředí mladých lidí. Účinkují v něm známí čeští herci mladé generace a děj se odvíjí podle skutečných událostí ze života lidí, kteří propadli drogám.

Lidé ve vlaku také postupně procházejí jednotlivými vagóny a v každém z nich je čeká zcela reálně vytvořené prostředí, související s dějem filmu, a také životem mladých lidí či narkomanů, například rozjásaný bar, rozbité auto a motorka po noční jízdě z večírku, policejní vyšetřovna, skutečné narkomanské doupě se střepy, starými hadry a stříkačkami.

Vlak navštívilo už přes 60 tisíc lidí

Projekt Revolution Train - Protidrogový vlak zorganizoval nadační fond Nové Česko, který vznikl v roce 2009 k tehdejšímu 20. výročí pádu totality ve východní Evropě. „Naším cílem je posunout českou společnost dopředu. Chceme, aby to byla moderní společnost postavená na vzdělání a chytrých lidech. S touto vizí vymýšlíme a pořádáme různé projekty," řekl už před dvěma roky při první návštěvě v Žatci Pavel Tuma, zřizovatel nadačního fondu. „Starý vyřazený vlak jsme koupili za 200 tisíc korun a pak ho řadu let přestavovali. Pomohla nám celá řada sponzorů, například i od vás ze Žatce firma Brabec vzduchotechnika," vysvětlil.

Vlak objíždí různá města ČR s neobvyklou protidrogovou prevencí od roku 2015. V dalších letech zavítal i do Německa, Polska a na Slovensko. Navštívilo ho už více než šedesát tisíc lidí. Při poslední zastávce v Žatci v červnu 2016 bylo návštěvníků více než pět set. V pondělí budou mít zájemci ze Žatce další příležitost. Dopoledne a po obědě je vlak k dispozici pro školy, od 15.30 hodin pak bude otevřen pro veřejnost.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru