Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR – Dne 9. listopadu vydala ČR dopis podpory k zapojení do přípravy nové rentgenové družice STROBE-X, navrhované ve Spojených státech amerických ve výzvě americké kosmické agentury NASA pro tzv. Probe-class misi s rozpočtem 1 miliardy USD. Mise STROBE-X (Spectroscopic Time-Resolving Observatory for Broadband Energy X-rays) je optimalizovaná pro studium nejextrémnějších podmínek ve vesmíru.

Vedle vědecké přípravy mise, na které se bude podílet zejména Astronomický ústav AV ČR, se ČR zavázala k hardwarovému vývoji. Český průmysl se zapojí do vývoje a konstrukce klíčového vědeckého přístroje HEMA (High Energy Modular Array). Český příspěvek v objemu 2,5 milionu. EUR na vývoj a výrobu demonstračních, testovacích a kvalifikačních kusů doplní ve stejné výši americká strana k zafinancování výroby finálních letových kusů. Jednalo by se tak o dosud nejvýznamnější spolupráci mezi ČR a NASA.

„Mezi klíčové vědecké cíle mise patří měření hmotnosti a rotace černých děr a zkoumání dopadající hmoty v podmínkách silné gravitace. Bude také zkoumat neutronové hvězdy s cílem určit fyzikální stavové rovnice pro ultra-hustou hmotu. Díky schopnosti rychle reagovat bude sloužit k identifikaci a studiu rentgenových protějšků pro různé přechodné jevy na dynamické obloze, zahrnující nové detekce gravitačních vln, záblesků na různých vlnových délkách i náhlá zesílení astro-částicových zdrojů“, říká Jiří Svoboda z Astronomického ústavu AV ČR.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru