Spekulanti s byty už nebudou dostávat dávky na bydlení!
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj / Jirkov - Od června začne platit novela zákona o hmotné nouzi, která výrazně pomůže Společenstvím vlastníků bytových jednotek a zatrhne výnosný kšeft spekulantům s byty. Dávky určené na bydlení totiž už nepůjdou na jejich konta, ale přímo do fondů společenství vlastníků. Zákonodárce dovedli k novele zákona aktivní lidé z Jirkova.

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) trápila situace, kdy soukromí majitelé bytů inkasovali od svých nájemníků peníze z dávek na bydlení, ale do společného fondu nic neodváděli. Některá SVJ to přivedlo až na pokraj krachu. Musela platit třeba úvěry za rekonstrukce domů a pravidelné zálohy na energie, aniž by dostávali zálohy od všech v domě.

Petice z Jirkova

Právě proti tomu se hlasitě ozvali aktivní předsedové jirkovských SVJ, kteří zorganizovali petici Za důstojnější bydlení, kterou podepsaly skoro 4 tisíce lidí z celé republiky. A tlačili na zákonodárce. Loni v listopadu přijel do Jirkova parlamentní petiční výbor i s ombudsmankou Annou Šabatovou a v problému se začala aktivně angažovat také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Výsledkem byla změna zákona, která prošla Parlamentem i Senátem a čeká už jen na podpis prezidenta.

Zákon teď nově obsahuje paragraf, podle kterého mohou úřady práce doplatek na bydlení i bez souhlasu klienta posílat “k přímé úhradě nákladů na bydlení“. A to buď majiteli bytu nebo subjektům, které nájemníkovi poskytují služby či energie. S tím, že pokud majitel bytu neplatí povinné zálohy, považuje se za poskytovatele služeb právě Společenství vlastníků jednotek.

Peníze jdou zatím přes město

V Jirkově už ale tahle praxe funguje, jen peníze jdou zatím přes město. „Několikrát jsme se sešli se zástupci SVJ a hlavně úřadem práce, který má možnost určit institut zvláštního příjemce při poskytování a výplatě dávek určených na bydlení. Úřad práce vybral pilotně několik žadatelů o dávky, u kterých nedocházelo k úhradě plateb spojených s užíváním bytů. A výsledkem je, že jejich část dávek na bydlení už doputovala přes město do SVJ,“ chválí si spolupráci s místním úřadem práci místostarostka Jirkova Dana Jurštaková.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru