Zajímavost: krátce po nové republice vzniklo i loutkové divadlo
Loutkové divadlo v Lounech. Je skoro stejně staré, jako vznik Československa. Foto Libor Želinský
Louny

Louny – Do zajímavé doby první republiky, na niž se v těchto dnech vzpomíná stále víc a víc v souvislosti s blížícími se oslavami 100 let od založení Československa, patřilo v Lounech i loutkové divadlo. Zkolaudováno bylo jen necelé dva roky po vzniku nového státu a jedno své výročí má právě dnes: kolaudace nového divadélka proběhla 25. září 1920. Pak hned začala první sezona.

Bylo to vůbec první stálé loutkové divadlo v naší republice a podle některých zdrojů i v Evropě. Stavět se začalo v lednu 1920 a v srpnu byl kulturní stánek hotový. Za dva roky, v kulatém roce 2020, oslaví lounské divadélko sto let své existence. Uvidíme, zda se oslavy vyrovnají letošním vzpomínkám na sto let Československa.

Sympatické je, že loutkové divadlo je každopádně stále v provozu i po těch dlouhých letech a dodnes může rozdávat radost malým i velkým milovníkům kultury. Pro děti hraje loutkové pohádky, pro dospělé pořádá koncerty a hudební večery ve stylu folk a country. V listopadu tam například bude koncertovat známá kapela Žalman a spol., na jaře zase mají přijet Hop - Trop. Přímo pod patronací loutkového divadélka ostatně působí i lounská country kapela Modrá zátoka.

Sezona v loutkovém divadle začne už za pár dní, tradičně trvá vždy od října do května. Přijďte se podívat do bezmála stoletého divadélka, které pomáhalo psát historii města už v dobách, kdy Československo bylo ještě v plenkách.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru