Žatečtí školáci se zapojili do dobrovolnického projektu 72 hodin. Uklízeli i rozdávali radost
Školácí uklidili břehy Ohře. Foto: ZŠ Náměstí 2. října
Louny

Žatec - Životnímu prostředí a seniorům se věnovaly děti ze dvou žateckých škol, které se zapojilo do celostátního projektu 72 hodin.

Úklid břehů řeky Ohře

Podzimním úklidem na březích řeky Ohře přichystali žáci VIII. třídy Základní školy Náměstí 28. října přírodu k zimnímu spánku i přes poměrně nepříznivé počasí. Do úklidové akce se minulý týden společně s žáky zapojili také školník Martin Krabec a s technickým a organizačním zabezpečením pomohli i místní instituce a organizace, Technická správa města Žatce, Městský úřad Žatec a Městská policie Žatec. Žáci požádali o podporu a aktivní pomoc nejenom své rodiče, ale rovněž širokou veřejnost.

Počasí jim příliš nepřálo, občas je potrápil déšť, ale i přes nepříjemné podmínky uklízely děti skutečně s nadšením. Při úklidu nalezli také černou skládku, o které následně informovali Městskou policii v Žatci. Nasbíraného odpadu bylo opět velké množství, bohužel i přes fakt, že tuto lokalitu pravidelně dvakrát ročně uklízí.

Mezi odhozenými věcmi nacházeli např. kbelíky, kovové lešení, matrace atd. Nejčastěji byly břehy řeky „krášleny“ plastovými lahvemi a plechovkami. Dokonce zahlédli labuť, která si opatřila originální „ozdobu“ krku, plastový kelímek, marně se ho snažila zbavit. Zřejmě o takový náhrdelník nestála.

Poděkování si zaslouží nejenom všichni zúčastnění žáci, ale také pan školník, který nám pomohl s technickým zabezpečením akce, technické služby města, městská policie a městský úřad. "Děkujeme také všem, kteří jsou natolik zodpovědní, že odhazují své odpadky do košů, a to nejlépe do těch na tříděný odpad," uvedla Silvie Svobodová ze Základní školy Náměstí 28. října.

Silvie Svobodová

Komeňáček potěšil seniory

V pátek 11. října se žáci 4.B a 4.D Základní školy Komenského alej Žatec zapojili do projektu 72 hodin. Kdykoliv během těchto 72 hodin se dobrovolníci po celém Česku pustí do aktivit, které pomohou druhým, přírodě, či jejich okolí.

Čtvrťáci si naplánovali, že v pátek dopoledne potěší babičky a dědečky v Domově pro seniory. Připravili si pro ně vystoupení, kde předvedli svůj tanec, zpěv, recitaci i kouzlení. Také jim rozdali dárečky - vlastnoručně vyrobené podzimní dekorace. Poté se přesunuli ke skalce, kterou mají senioři u terasy s posezením, a tam zasadili dva okrasné keříky, které pro ně zakoupili.

1410skolaci2

Školáci potěšili seniory. Foto: ZŠ Komenského alej

Projekt se velmi vydařil. Senioři vystoupení žákům moc chválili a žáci z toho byli dojatí. Rostlinky na skalce se jim také líbily. Čtvrťáci měli hezký pocit z dobrého skutku a chtějí ho příští rok zopakovat.

Denisa Janíková

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru