Žatec - Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje provedla v minulých dnech kontrolu v restauraci Steišn na žateckém Kruhovém náměstí. A nedopadlo to úplně dobře.
Potraviny určené k likvidace v žateckém Steišnu. Foto: KHS Ústí nad Labem
Při kontrole bylo zjištěno, že v chladícím zařízení byly uchovávány potraviny s prošlým datem použitelnosti (tučné mleté hovězí maso, vepřová krkovice, kynutý knedlík, mozzarela) a pokrmy, které byly připraveny předešlého dne a skladované po stanovené lhůtě výdeje. Informovali o tom hygienici na svém webu.
Jednalo se o potraviny, které nelze uvádět do oběhu po stanovené lhůtě použitelnosti, neboť nejsou považovány za potraviny bezpečné, a o pokrmy, které nesplňovaly požadavky v rámci postupů založených na zásadách kritických bodů. Zjištěný stav nevylučoval riziko pomnožení patogenních mikroorganismů v nich s následným možným ohrožení zdraví fyzických osob.
U těchto potravin a pokrmů, které nelze považovat na bezpečné, byla na místě nařízena jejich likvidace. Provozovatel o pět dní později prokázal krajské hygienické stanici, že likvidace byla provedena. Za zjištěné nedostatky byla provozovateli uložena sankce.
Nejde na začátku března o jediný prohřešek žateckých provozoven. Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje provedla ve čtvrtek 2. března státní zdravotní dozor v provozovně caffe pizzerie PANAMERA na adrese Nákladní 359. Při kontrole byly zjištěny nedostatky v provádění úklidu, nedodržování doby trvanlivosti potravin a jídel balených v provozovně a ve značení rozpracovaných jídel. Psali jsme zde.