Na Sýkorovu piazzetu se vybralo už přes 400 tisíc. Sbírka poběží i nadále
Zdroj: Spolek Sýkora 2020
Louny

Louny - Do veřejné finanční sbírky na umístění černobílé kompozice světoznámého umělce a lounského rodáka Zdeňka Sýkory na piazzettu Vrchlického divadla v Lounech přispělo již 100 dárců. Jsou mezi nimi jak jednotlivci, tak firmy.

Na projekt, za nímž stojí známý český architekt Josef Pleskot se svým týmem a Lenka Sýkorová, přispěli více než 400 tisíc korun. Sbírku pořádá Spolek Sýkora 2020. „Na sbírkovém kontě je aktuálně 404 955 korun. Mezi dárci jsou občané i podnikatelé. Těší nás, že zájem o umístění díla Zdeňka Sýkory do veřejného prostoru v jeho rodných Lounech mají zájem jak místní podporovatelé, tak řada lidí z České republiky. Všem velmi děkujeme,“ uvedla předsedkyně Spolku Sýkora 2020 Jolana Planičková.

Ze známých osobností přispěli například herec Zdeněk Svěrák; režisér a scénárista Michal Caban, sběratel umění Miroslav Velfl, malíř a sochař Tomáš Polcar s manželkou, či galerista Zdeněk Sklenář. „Ten nápad – doslova otisknout strukturu od Zdeňka Sýkory do piazzetty před divadlem – je skvělý. Louny tím získají další zajímavost a genius loci, který tu lze najít v katedrále i na jiných místech ve městě a okolí, se ještě umocní,” zmínil Miroslav Velfl.

„Věřím, že Sýkorova piazzetta se stane jedním z poutních míst naší země. Tento lounský projekt se může stát opravdu velikou stavbou,“ myslí si známý galerista Zdeněk Sklenář. Veřejnou sbírku Spolek Sýkora 2020 vyhlásil loni v září. Celý výtěžek bude předán Městu Louny, které realizaci projektu připravuje. Realizace je zařazena do rozpočtu roku 2018. Podle předběžného rozpočtu architektonického studia AP ATELIER Josefa Pleskota, které bylo v roce 2014 vypracováním studie Městem Louny pověřeno, byly náklady na realizaci projektu vyčísleny na 5,7 milionů korun (včetně DPH).

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru