Skvělý úspěch! Autor ze Žatce byl oceněn na festivalu kresleného humoru
Pepa Bílek s oceněným vtipem na kolonádě na festivalu. Foto archiv kreslíře
Louny

Žatec – Pořádnou porci humoru si mohli užít návštěvníci v minulých dnech ve Františkových Lázních. Proběhl tam třetí ročník Mezinárodního festivalu kresleného humoru. A velký úspěch zaznamenal Pepa Bílek, kreslíř ze Žatce, jehož vtip návštěvníci ocenili druhým místem a pomyslnou „stříbrnou medailí“.

O konečném pořadí soutěže návštěvníků rozhodlo 574 diváckých hlasů. To je nemalé číslo, a tak je úspěch Josefa Bílka velmi cenný. „První místo mi prý uteklo jen o pouhé dva hlasy, dozvěděl jsem se pak v zákulisí. Je to trochu smůla, ale i tak jsem spokojen, byl to pěkný festival s milou a přátelskou atmosférou,“ říkal kreslíř už po návratu do Žatce.

Festival probíhal ve dnech 9. – 14. července. Pro letošní ročník bylo vypsáno téma Cestování - dovolená. „Do soutěže se přihlásilo186 autorů z 38 zemí, kteří odevzdali do soutěže 706 kreslených vtipů,“ upřesnil Josef Bílek. Kreslíři byli například z Brazílie, Kolumbie, Číny, Indonésie, Turecka, Jordánska, Izraele, Uzbekistánu, Ruska, Ukrajiny, Rumunska, Bulharska, Chorvatska, Německa, Belgie, Rakouska, Španělska a dalších zemí. Největší zastoupení měly ČR a Slovensko.

Vtipy po celé kolonádě, skvělá atmosféra

Všichni autoři soutěžili ve dvou kategoriích – v jedné vybírali vítěze samotní návštěvníci festivalu, ve druhé rozhodovala o kvalitě vtipů odborná porota složená z významných výtvarníků z ČR, Slovenska a Chorvatska. „Porotci preferovali především výtvarnou stránku a upřednostňovali humor beze slov,“ uvedl Pepa Bílek. Vítězem po hlasování poroty se stal český kreslíř Lubomír Lichý, druhé místo získal slovenský autor František Bojničan a třetí cena putovala do Indonésie, oceněným kreslířem byl Jitet Kustana.

„Na festivalu vládla skvělá atmosféra. Pohoda sršela nejen ze zúčastněných kreslířů, ale i ze všech návštěvníků této akce. Po celé délce kolonády byly rozmístěny stojany se soutěžními vtipy. Sešel jsem se opět s mnoha kamarády kreslíři, bylo to moc pěkné setkání a výborná akce,“ pochvaloval si spokojený Pepa Bílek.

Pochází z Dobroměřic u Loun, je mu 51 let, nyní bydlí v Žatci. Jako kreslíř spolupracoval s mnoha časopisy, poprvé jeho vtipy byly publikovány v roce 1991. Vydal už také čtyři knížky svého humoru. „Celkem se tomuto oboru věnuji 27 let a odhaduji, že jsem za tu dobu nakreslil asi sedm tisíc vtipů,“ směje se Pepa Bílek. Kromě humoru všeho druhu má rád také českou krajinu, krásu českých žen a fotbal. Fandí mnoha týmům v okrese Louny a v rámci první ligy patří jeho srdce pražské Bohemce.

Některé vtipy a autorský styl oceněného Josefa Bílka je možné si prohlédnout na adrese www.pepabilek.webnode.cz . Blahopřejeme k úspěchu!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru